ue

FAQ

Pomidory

KLASYFIKACJA I SORTOWANIE POMIDORÓW PRZY UŻYCIU SYSTEMU WIZYJNEGO

System umożliwia ocenę jakości pomidorów na podstawie rozmiaru, wagi, koloru oraz uszkodzeń zewnętrznych. Zastosowana metoda badania obiektu z wielu stron za pomocą zestawów kamer (kolorowej i monochromatycznej z filtrem IR), których w sumie wykorzystywanych przy jednej linii jest 6, zapewnia bardzo dokładną analizę oraz precyzyjne określenie  klas sortowanych pomidorów. 

 

PARAMETRY KLASYFIKACJI:

• Rozmiar 
Klasyfikacja pomidorów ze względu na rozmiar odbywa się na podstawie analizy serii zdjęć z uwzględnieniem cech charakterystycznych pomidora np. kształt:  okrągłe, żebrowane, podłużne.

• Waga
Za pomocą elektronicznych czujników tensometrycznych, cyfrowej filtracji sygnału oraz redukcji szumów, szybki i nowoczesny moduł wagowy dokonuje precyzyjnych pomiarów sortowanych pomidorów w czasie rzeczywistym znacznie skracając czas pomiaru. 

• Kolor
Zainstalowane w systemie wizyjnym kamery analizują serię zdjęć umożliwiając rozpoznanie produktu ze względu na wybarwienie,  na procentową zawartość wybarwienia, ocenę średniej wartości koloru produktu i maksymalne nasycenie koloru.

• Jakość zewnętrzna
Podczas procesu klasyfikacji, system wizyjny analizuje powierzchnię produktu i wyznacza obszary problematyczne na podstawie obrazów w zakresie widma widzialnego i w podczerwieni. Dzięki rozbudowanej klasyfikacji obszarów zastosowany algorytm odróżnia uszkodzenia takie jak skazy, uszkodzenia mechaniczne, odgniecenia, skorowacenia, pleśń czy zgniliznę od obszaró w charakterystycznych takich jak ogonek/szypułka, które śledzi podczas rejestracji pełnego obrotu obiektu. Takie rozwiązanie zapewnia, że wyniki się nie nakładają umożliwiając użytkownikowi kontrolę nad dopuszczalnym poziomem uszkodzeń. 

 

ZALETY:

  •  Autorskie algorytmy opracowane na bazie systemu Linux umożliwiają badanie produktów w czasie rzeczywistym. Dzięki temu nowatorskiemu rozwiązaniu obliczane są określone parametry badanych obiektów, co odróżnia oprogramowanie nasze oprogramowanie wizyjne od innych systemów wizyjnych, bazujących na porównaniu ze wzorcem.
  • Oprogramowanie może być dostosowane do każdej maszyny sortującej usprawniając tym samym procesy sortowania.
  • Konfiguracji systemu dokonujemy na indywidualne zamówienie klienta.
  • Gwarantujemy stałą jakość, dzięki trwałym podzespołom ze stali nierdzewnej oraz stałą wydajność oraz stałą wydajność.
  • Przyjazny dla użytkownika interfejs umożliwiający zmianę parametrów sortowania w czasie rzeczywistym. 

POZOSTAŁE OPCJE:

 EXIT CONTROL
  • zaawansowane sterowanie wyjściami;
  • współpraca z urządzeniami zewnętrznymi, m.in. pakowaczka, kanały wodne, roboty pakujące;
  • porcjowanie produktu według wagi, ilości, objętości;
  • wiele sposobów rozkładania produktu na wyjściu;
  • różne tryby przydziału produktu na wiele wyjść (równomierny, priorytetowy, kolejkowy)
ZAPIS SZABLONÓW USTAWIEŃ

zapis ustawień, sposobu sortowania oraz prędkości

 
REJESTRACJA SESJI

zapis i przechowywanie wyników sortowania w czasie rzeczywistym z uwzględnieniem dostawców, klientów;

wyniki sesji są dostępne w dowolnym czasie z możliwością wydruku

WSPÓŁPRACA Z ETYKIECIARKAMI znakowanie produktu w procesie porcjowania
STEROWANIE PRĘDKOŚCIĄ MASZYNY sterowanie prędkością maszyny i dostawy
WSPÓŁPRACA Z AUTOMATYKĄ współpraca ze sterownikami PLC, falownikami oraz obwodem bezpieczeństwa
OŚWIETLENIE LED (STROBOSKOPOWE) oświetlenie stroboskopowe LED zużywa mniej energii i nie nagrzewa produktu w procesie analizy

 

Sortowanie pomidorów – okręg Dniepropietrowski Ukraina

Owoce i warzywa świeże

Owoce i warzywa świeże

Masz pytania?Zadzwoń do nas:

48 608-624-870

48 377-99-99

Lub zostaw Twój numer telefonuOddzwonimy do Ciebie.

Wpisz nr telefonu.

Przepisz kod z obrazka.